Project China Eenkindpolitiek

Aardrijkskunde project eenkind-politiek.pptx
PowerPoint – 1,8 MB 221 downloads

PROJECT EENKIND-POLITIEK




Gemaakt door:

Gijs Hoefnagels

Bram Verhoeven

Stefvan Gils








inhoudsopgave

                                                 bladzijde.

1.Voorpagina

2. inhoudsopgave2

3. inleiding3

4. hoofdvraag3

5. wat4

6. waar5  

7. waarom daar6

8. wanneer7

9. conclusie8

10. eigen mening9

11. eigen mening groepswerk9

12. Nieuwsopdracht10 & 11





























inleiding

we hebben dit onderwerp, omdat we het lootje van 1 kind politiek hebben getrokken uit de hoed, door een loting, we hebben besloten het onderwerp niet te ruilen, omdat wij dit een leuk onderwerp vinden.

wat we al wisten van dit onderwerp is dat het in China is, en dat de mensen maar 1 kind mogen hebben, en als je meerdere kinderen hebt, dat je dan een probleem krijgt met de politie en regering.










hoofdvraag:

is China de nummer 1 in de eenkind politiek, en is het nuttig?


























wat


De eenkindpolitiek is ingevoerd om het geboorteoverschot wat er was in China van 2,5% tegen te gaan. Het werd in 1979 ingevoerd door Mao Zedong.

Het probleem van de eenkindspolitiek is dat er heel veel mensen geen meisje, maar een jongen willen, omdat jongens sterker zijn, en nog een reden is de bruidsschat die meisjes meekrijgen. Armere mensen kunnen die niet betalen. Dus er komen steeds meer mannen in China, en door de vergrijzing is er waarschijnlijk in de toekomst een groot tekort aan vrouwen, Waardoor de Chineese bevolking heel sterk kan krimpen.

Als je wel meerdere kinderen hebt, zijn er maar een paar dingen die je zou kunnen doen. Je kunt een hele hoge boete betalen, die armere mensen niet kunnen betalen, je kunt abortus plegen, je kind ten adoptie geven, of de ouders moeten de gevangenis in.

Wat wel mogelijkheden zijn om meerdere kinderen te hebben zijn; tweeligen of drielingen hebben of een kind stiekem op laten groeien in de kelder. Op het platteland heb je het voordeel dat je als het eerste kind een meisje is, dat je dan wel een tweede kind mag hebben. Wat ook legaal is als je een tweede kind wilt, is als je eerste kind gehandicapt is, dan mag je een tweede kind. dit mag in de stad of op het platteland.

Deze regeling geld alleen voor Han-Chinezen. Je mag zonder boetes of andere maatregelen meerdere kinderen hebben, als je een Chineese minderheid bent, of als een van de ouders uit het buitenland komt.

Chineese minderheden zijn chinezen die geen han-chinezen zijn. 92% van de Chineese bevolking zijn Han-Chinees. De andere 8% zijn van de andere 55 officiele volkeren in China.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Eenkindpolitiek





















waar

Ook al geldt het 1 kind politiek overal in China, geldt het niet voor iedereen, het geldt alleen voor de Han-chinezen. Dus het 1 kind politiek, wordt vooral in Oost-China gebruikt want daar wonen de meeste Han-chinezen. Het 1 kind politiek wordt vooral op het platteland gebruikt, omdat ze daar meestal de Han-Chinezen wonen of hun kind naar toe sturen. in het westen wordt het bijna niet gebruikt, omdat daar bijna niemand woont dus ook bijna geen Han-Chinezen wonen. De steden waar je het snel zal zien zijn: Hongkong, Wuhan, Lanzhou, Chongqing, Peking, Shangai, Shenyang, Harbin, Kumming, zhengzhou. Op het eiland Taiwan wordt het ook vaak gebruikt want daar wonen ook veel Han-Chinezen, maar op het eiland daar dichtbij Hainan wordt het niet zo veel gebruikt. de steden waar het niet veel wordt gebruikt zijn: Ürümqi, Lhasa, Nanning. Maar in die steden wonen al niet veel Chinezen want in het westen en het midden van China kun je heel moeilijk leven.


bronnen: http://www.kampie.info/reisverslagen/verslag_china/etnischegroepen_kaart.htm







waarom daar?

omdat er anders in het oosten en zuiden waar veel chinezen wonen, makkelijk een voedseltekort komen. ook is het ongezond om met heel veel mensen in een heel klein gebied te wonen.

dat de kleinere volkeren wel meerdere kinderen mogen hebben, is omdat die vooral buiten het centrum wonen, waar het zwaarder is om te leven. ook zijn de andere volkeren met heel veel minder mensen, omdat de Han-Chinezen ongeveer 92% van alle chinezen zijn. de andere 8% zijn verdeeld over 55 andere volkeren.





































wanneer


de een kindpolitiek is in gegaan in 1979. In het jaar 1970 werd al gezegd dat de chinezen laat moesten gaan trouwen en niet meer dan een kind te krijgen. Deze techniek was zeer goed want in 10 jaar tijd is het geboorte cijfer gehalveerd. In 1975 ontmoete song een nederlandse politicie daardoor was hij overtuigt en toen is de een kindpolitiek ingegaan. vanaf het jaar 1970 was duidelijk te zien dat het geboorte cijfer daalde. Het aantal mensen is in vertraagd tempo door blijven groeien maar dat komt omdat de gemiddelde leeftijd van de mensen groter werd.

Sinds 1970 zijn er 336 miljoen succesvolle abortussen gepleegd, en er zijn 196 miljoen mannen in gestereliseerd.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Eenkindpolitiek

































conclusie

de eenkindpolitiek is eigenlijk noodzakelijk voor china want veel mensen vinden het bijv. zielig dat je maar een kind mag maar het is ook zielig als je allemaal veel te dicht op elkaar woont en je geen werk kan vinden. dus onze conclusie is de eenkindpolitiek is zielig voor de mensen maar

noodzakelijk.

het werkt niet helemaal goed, omdat er nu meer jongens dan meisjes komen.

China is zeker de nummer 1 met de eenkind politiek, maar China is ook het enige land waar de eenkind-politiek geld.




































eigen mening

Wij vinden dat de eendkindpolitiek goed is, want anders zouden er teveel chinezen komen, en dan krijg je problemen zoals, Hongersnoden, dat er te weinig ruimte is voor de chinezen om te wonen.

dus het was wel slim dat ze het 1 kind politiek hebben ingevoerd


eigen mening groepswerk


GIJS:

ik vond het groepswerk niet altijd even goed, omdat sommige van ons, ik de eerste les ook, snel afgeleid waren.  maar over het algemeen vond ik dat er heel goed gewerkt was. we waren goed op tijd klaar waren, en veel extra tijd hadden om het project mooi af te werken. ik vond de taakverdeling ook goed geregeld, maar toch was het niet helemaal goed, omdat uiteindelijk ik toch nog heel veel heb moeten regelen, zoals de nieuwsopdracht en een aantal andere dingen die niet meteen afgesproken waren. Ook moest ik Stef en Bram wel iets te vaak weer aan het werk zetten, omdat ze iets te snel afgeleid zijn, maar ik denk dat dat komt omdat ze persoonlijk iets te makkelijk overal door afgeleid zijn.


STEF:

Ik vind dat de taaksverdeling op zich wel goed was de een had soms net iets meer te doen als de ander maar over het algemeen was het wel eerlijk verdeelt, soms waren we een beetje afgeleid maar daarna gingen we altijd gelijk weer aan het werk. We waren ook heel erg snel klaar niet dat we het afgerafteld hadden maar we hadden goed doorgewerkt dus daaardoor waren we heel snel klaar. Slechte dingen over ons: Stef en Bram te snel afgeleid Gijs  iets te bazig.


Bram:

Ik vind dat we heel goed hebben gewerkt en ook snel. daarom hadden we vaak niks te doen, nu terugkijkend denk ik dat we die tijd beter hadden kunnen gebruiken op de powerpoint mooier te laten lijken, in plaats van spelletjes spelen, maar op het einde hebben we het weer opgepakt en alles verbeterd. negatieve dingen: allemaal te snel afgeleid, en Gijs te bazig.












nieuwsopdracht

BUITENLAND

China gaat de omstreden eenkindpolitiek ingrijpend versoepelen om de vergrijzing van de bevolking te bestrijden. Paren die nu nog geen aanspraak maken op de uitzonderingsregels en maar een kind mogen hebben, mogen vanaf eind volgend jaar de familie uitbreiden met nog een baby.

De Nationale gezondheidszorg- en familieplanningscommissie bevestigde gisteren dat de regering van premier Li Keqiang in oktober met concrete voorstellen komt om de bijna veertig jaar oude eenkindpolitiek te hervormen naar een tweekinderenpolitiek. De belangrijkste reden voor de hervorming is de verwachting dat vanaf 2025 er niet genoeg jongeren tussen de negentien en 24 jaar zullen zijn om de fabrieken te bevolken.

Hun aantal daalt gestaag, terwijl het aantal gepensioneerden (vanaf zestig jaar) ieder jaar groeit met rond de vijftien procent. Vandaar dat de Chinese autoriteiten ook overwegen de pensioengerechtigde leeftijd (55 jaar voor vrouwen, zestig jaar voor mannen) te verhogen.

CHINA WIL OOK VERHOUDING MAN-VROUW NORMALISEREN

Chinese demografen, die al jarenlang aandringen op wijziging of afschaffing van de eenkindpolitiek, willen niet alleen de voorspelde vergrijzing bestrijden, maar ook de uit het lood geslagen verhouding tussen mannen en vrouwen in balans brengen. In 2012 werden op 117,7 jongens honderd meisjes geboren, normaal zou een verhouding van 103 jongens op honderd meisjes zijn. Op het platteland heeft de invoering van de eenkind-politiek in een destijds nog doodarm China geleid tot een overschot aan mannen die geen huwbare vrouwen kunnen vinden.

Het volledig afschaffen van de zogeheten “familiewetgeving” wordt niet overwogen omdat volgens de autoriteiten grondstoffen, land en water schaars blijven.

BOEREN, VISSERS EN MINDERHEDEN MOCHTEN AL TWEE KINDEREN HEBBEN

Volgens berekeningen van de Chinese zakenmedia en de Bank of America zal de hervorming er toe leiden dat er over twee jaar 9,5 miljoen meer baby’s geboren zullen worden dan nu (16,3 miljoen baby’s per jaar) het geval is. De geplande hervorming raakt vooral stedelingen die nu nog geen aanspraak kunnen maken op de uitzonderingsregels die per provincie en regio sterk kunnen verschillen.

Boeren, vissers, minderheden, ouders die zelf enig kind zijn en ouders van een meisje mogen sinds de hervormingen van 2007 en 2011 al twee kinderen hebben. In grote steden als Shanghai komt het voor dat ouders die daar wel twee kinderen mogen hebben, hier vanaf zien vanwege hun drukke baan, de hoge kosten of hun levensstijl.

BRON:

http://www.nrc.nl/nieuws/2013/08/05/china-versoepelt-eenkindpolitiek-om-vergrijzing-te-bestrijden/


waarom hebben we dit stukje gekozen;

ik heb dit stukje gekozen omdat het heel duidelijk bij onze stukjes past, omdat wij heel duidelijk hadden besproken dat het probleem van de eenkind-politiek was is dat er veel vergrijzing kwam, en dat er een probleem kwam met de verhouding van mannen en vrouwen.


Wat konden we beter doen.

1.hoofdletters

2 deelvragen

3 spelling

4 meer dan een bron gebruiken

5meer vertellen als je een plaatje erbij hebt

6 meerdere bronnen opschrijven en niet alleen van Wikipedia informatie halen.

7 de taakverdeling

Maak jouw eigen website met JouwWeb